Storöns fisk har en egen liten butik
I butiken på Storön 615, Kalix, hittar du förädlad fisk från Storöns fisk. Butiken ligger i sjöboden som byggdes av min farfars far Karl-Ludvig Stenman, och senare byggts ut och om av min farfar Nils, min far Gustav och sist mig själv. Mycket av byggnadsmaterialen har återanvänts, bland annat från Karl-Ludvigs gård på Tallbacken i Storön och Öhlunds ria uppe på Kroksmyran. Både fisket och mathantverket har gått i arv genom generationer och det är med vördnad jag rör min löjrom på samma sätt som min farmor Anna-Lisa och min mor Birgitta en gång gjorde.
Saltströmming är en av de populäraste produkterna. Av denna görs inläggningar av olika slag inför storhelgerna. Du kan förstås göra egna inläggningar av saltströmmingen och skapa en festmåltid eller bara en god frukost.
Rökt och gravad fisk hittar du i frysen. I den egna rökugnen kallröks och varmröks främst Polarregnbåge och lax. Fisken torrsaltas och smaksätts med kryddor före den röks. Viss kryddning sker efter rökning. Den naturellt rökta fisken har endast torrsaltats före rökning. Efter rökning får fisken ligga ett dygn i kylen för att röksmaker kan spridas i fiskköttet. Den gravade fisken gravas med en blandning av socker och salt. Dill tillsätts tillsammans med socker-salt-blandningen vid klassisk gravning. Vid annan smaksattning vid gravning tillsätts kryddor eller annan smaksättare efter den första gravningsprocessen och fisken får sedan ligga kyld ytterliggare ett dygn för att ta till sig smakerna.
Under hösten tillverkar jag Kalix löjrom från löja som fångats i skärgården strax utanför Storön. Den tas omhand samma dag som den fångades genom att fisken rensas, rommen sköljs och hängs på tork till nästa dag. 4 % rent salt rörs in i rommen för hand och alla orenheter plockas bort. Efter det får den färdiga rommen vila ytterligare en natt innan den sätts in i frysen.
Du tinar fryst fisk och löjrom med fördel i oöppnad förpackning under ca 1 dygn i kylen eller i ett kallt vattenbad om du har bråttom.
Jag arbetar med att ta fram en egen surströmming och även andra produkter av fisk.
Smaklig måltid!
Löjfisket
På förmiddagen efter att jag kommit in till kajen med båten skakas siklöjan lös från sköten ute på kajen. All fisk tas in i sjöboden där romlöjorna sorteras ut för att sköljas ordentligt så att dess fjäll lossnar.
Sedan är det dags att rensa löjan. Rommen tas åt sidan för att senare vispas lätt så att rommen separeras från romsäckarna. Den vispade rommen sköljs av i rent vatten i två omgångar och silas så att grövre orenheter silas bort. All rom samlas upp i tygpåsar och i dem får rommen hänga på tork i kylrummet över natten.
Morgonen därpå saltas rommen med 4 % rent salt. Saltet rörs in i rommen för hand och alla orenheter plockas samtidigt bort. Den färdiga rommen paketeras och får mogna i kylen till dagen efter då den fryses in.
Historia
Allt började med fiske för överlevnad ute i fiskevatten utanför Storön, för så många generationer sedan att det inte går att spåra tillbaks i tiden. Genom nästan alla generationer har fisket endast varit en del av arbetet och livet i skärgården. Fisket har nästan alltid kombinerats med annat arbete.
Dagens Kalix löjrom förädlas genom ett hantverk som har förts vidare genom generationer. Min farmor lärde min mor hur löjrommen skulle tas omhand och min mor lärde i sin tur mig.
Det är med stolthet jag bedriver mitt yrkesfiske i Storön.